Het juiste theme voor je WordPress website kiezen

Hoe kies je het juiste theme voor je WordPress website?

Wanneer je met je eerste WordPress website bezig bent of toe bent aan vernieuwing van je bestaande website, dan is het kiezen van een geschikt theme misschien wel het meest spannende onderdeel. Het theme bepaalt immers de look & feel van je website.

Sommige themes bieden je ook extra functionaliteiten bovenop de functionaliteiten, die standaard in iedere WordPress website aanwezig zijn.

In dit blogartikel leg ik uit waar je op moet letten bij het kiezen van het juiste theme voor je WordPress website.

Het standaard theme van WordPress

Wanneer je WordPress installeert, krijg je er automatisch een theme bij. Tegenwoordig is dat het theme (van de makers van WordPress zelf) Twenty Fifteen.

Met dit meegeleverde theme kan je eigenlijk al meteen een website gaan maken. Het heeft een minimalistische uitstraling en laat je website er op verschillende apparaten goed en leesbaar uitzien (mobiel vriendelijk).

Omdat veel websites dit theme gebruiken, zullen de meeste website-eigenaren behoefte hebben aan een eigen identiteit en dus op zoek gaan naar een theme dat beter past bij de uitstraling en functionaliteiten die ze wensen.

Maak je voor het eerst kennis met WordPress themes en weet je nog niet goed waar je moet beginnen? Bekijk dan eens de populairste themes in de WordPress Theme Directory.

Hoe maak jij de keuze voor een theme?

Bij de keuze voor een WordPress theme is het uitgangspunt wat mij betreft of jij er je boodschap helder en duidelijk mee kunt communiceren. En dat je er optimaal je marketingstrategieën en -acties mee uit kunt voeren.

Je website maak je niet voor je partner, familie of vrienden. Leuk, wanneer ze je website ‘mooi’ vinden, maar daarmee ga je geen leads en nieuwe klanten aantrekken. Vraag je dus bij het kiezen van een theme af wat je bezoeker eraan heeft en of het bijdraagt aan je marketingdoelstellingen.

Een professionele en passende uitstraling en de functionaliteiten die je daarvoor kunt inzetten, spelen daarbij een belangrijke rol.

Waar moet je nog meer op letten?

Bij het kiezen van een theme voor je website moet je tevens op de volgende zaken letten:

  • Mobiel vriendelijkheid (responsive): Je website ziet er dan op mobiele apparaten, zoals smartphone en tablet, goed en leesbaar uit. Bovendien wordt je website hierdoor hoger gewaardeerd in Google;
  • Actieve community: Verdiep je in de gebruikerscommunity van het theme en de reputatie van de leverancier en ontwikkelaars. Zijn er regelmatig updates? Werkt het theme met de nieuwste WordPress versie? Hoe zijn de ervaringen van gebruikers? Heb je hier een positieve indruk van, dan zul je voor eventuele problemen met je theme snel een oplossing vinden;
  • Marketingmogelijkheden: Wanneer je marketing met je website wilt gaan doen, dan moet het theme dit ondersteunen. Denk hierbij aan de mogelijkheden om landingspagina’s, verkooppagina’s en een dynamische homepage te maken;
  • Vertrouwde navigatie en lay-out (header, zijbalk(en), hoofdinhoud en footer): Wees terughoudend met een theme waarin een experimentele (minder traditionele) navigatie en lay-out worden toegepast. Dit kan je bezoekers teveel afleiden of ze moeten teveel nadenken over hoe je website werkt;
  • Extra theme-opties: Sommige themes hebben mogelijkheden om op eenvoudige wijze kleuren en lettertypes naar eigen wens aan te passen, of je eigen logo toe te voegen. Het kan ook handig zijn wanneer een theme ingebouwde opties heeft om iconen en shortcodes (om verschillende elementen binnen je website aan te passen) te gebruiken;
  • Multipurpose: Aan de lay-out opties van de meeste themes heb je meestal genoeg. Mocht je echt behoefte hebben aan het visueel samenstellen van je eigen lay-outs binnen je thema (zonder de code in te hoeven duiken of extra plug-ins te moeten installeren), dan zou je eens kunnen kijken naar multipurpose themes zoals Avada;
  • Gratis of betaald: Prijzen van betaalde themes kunnen variëren van € 30,- tot enkele honderden euro’s. Betaalde themes bieden vaak een professioneler design plus extra opties. Wanneer deze opties zinvol zijn, is het zeker de investering waard. Je hebt dan namelijk recht op theme-updates en uitgebreide support. Heb je daarentegen een probleem met een gratis theme? Dan kan het veel tijd kosten om de juiste oplossing te vinden.

Enkele van mijn favoriete Genesis WordPress themes om mee te werken

Enkele van mijn favoriete Genesis WordPress themes om mee te werken.

Toch niet helemaal tevreden over je theme?

Nadat je je WordPress theme hebt gekozen, geïnstalleerd en ingesteld wil je toch nog een aantal kleine zaken aanpassen. Denk hierbij aan kleuren, lettertypes of andere zaken.

Let er dan op dat je deze wijzigingen onderbrengt in een zogenaamd ‘child theme’. Dit aparte child theme zorgt ervoor dat je eigen wijzigingen niet worden overschreven bij een update van het ‘parent theme’ (zo wordt je feitelijke theme genoemd).

Wil je met een child theme aan de slag, overleg dit dan met je webbouwer, of met iemand die daar al ervaring mee heeft.

In de praktijk van marketing met je website zul je erachter komen of het gekozen theme qua mogelijkheden echt goed voor je werkt.  Ook kan er iets veranderen binnen je onderneming of de doelgroep die je met je website wilt bereiken, waardoor een ander theme toch beter zou werken.

In dat geval kun je altijd weer van theme wisselen.

Pagina’s, berichten, categorieën en tags zullen geen probleem opleveren bij het installeren van een nieuw theme. Houd er wel rekening mee dat je menu’s en widgets in een nieuw theme opnieuw zal moeten opzetten.

Conclusie

Staar je bij het kiezen van een WordPress theme niet blind op allerlei toeters en bellen die je waarschijnlijk toch niet zult gebruiken, of die weinig zullen bijdragen aan het aantrekken van meer leads en klanten via je website.

Kies voor een betrouwbaar en flexibel theme waar je voorlopig mee vooruit kunt. Investeer bij voorkeur in een betaald theme. Dan kun je terugvallen op ondersteuning en weet je zeker dat jouw theme meeloopt met nieuwe WordPress versies.

Hoe zijn jouw ervaringen met het kiezen van een WordPress theme? Welke andere criteria hebben daarbij voor jou een rol gespeeld? Laat hieronder gerust een reactie achter.

Vond je dit een waardevol blogartikel? Deel het dan door op een van de knoppen onder dit blogartikel te klikken.

Alvast bedankt en veel succes!

Dit blogartikel is eerder verschenen op stefanvanlierop.nl.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *