Sir Ernest Rutherford's laboratory, early 20th century

Idee voor een product? Maak een designlab!

Als ondernemer is het waardevol om iets nieuws in de markt te zetten. Maar hoe richt je dat nu in en wat komt er bij kijken? Onlangs bezocht ik de alumnidag van de Universiteit Twente. Behalve leuke ontmoetingen deed ik ook inspiratie op tijdens een workshop in het DesignLab.

Het DesignLab is het expertisecentrum voor multidisciplinaire projecten en creativiteit en de principes van dit lab deel ik graag met jullie. Wil je hierover meer weten? Lees dan verder.

Designlab

Het designlab is gebaseerd op de Science2Design4Society (S2D4S) aanpak. De kernwaarden van deze aanpak zijn:

 • Multidisciplinair: wetenschapsgebieden worden gecombineerd om complexe vraagstukken te benaderen.
 • Iteratief: Op basis van voortschrijdend inzicht worden nieuwe vragen en stappen gezet.
 • Reflectief: Tijdens het ontwerp blijven de deelnemers reflecteren op het proces.
 • Reframing: Het vraagstuk wordt zoveel mogelijk vanuit verschillende contexten benaderd.
 • Tastbaar maken: Het vraagstuk en de oplossingen moeten zo concreet / tastbaar mogelijk worden gemaakt.

Hoe werkt deze aanpak in de praktijk ?

Elke stap een eigen ruimte

Het DesignLab is een gebouw met flexibele ruimtes die het multidisciplinaire werken en lerend ontwerpen ondersteunen. In het gebouw zijn diverse plattegronden te vinden waarin de verschillende ruimtes duidelijk zijn aangegeven met de looproutes op de vloer.

Plattegrond met de ruimtes van het Designlab
De plattegrond van het DesignLab die overal in het gebouw is te vinden.

Elke ruimte in het DesignLab draagt bij aan een stap in het hele proces. Zo kan je niet verdwalen in het proces en in het gebouw.

Het proces start met de ‘ideate’ stap.

Hé ideate!

Ik heb de volgende definitie vertaald en verkort overgenomen uit Wikipedia (zie: https://en.wikipedia.org/wiki/Ideation_(creative_process))

Ideation is het creatieve proces van het genereren, ontwikkelen en communiceren van nieuwe ideeën, (…) Ideation omvat alle stadia van de denkcyclus, van innovatie, van gedachte naar ontwikkeling tot realisatie.

De kenmerken van deze stap zijn:

 • de stimulans om te visualiseren en tastbaar te maken
 • de inzet van een multidisciplinair team
 • een iteratief proces

De ideate stap heeft een eigen ruimte en is voorzien van allerlei tekenmateriaal, lego e.d. om creativiteit te stimuleren en beelden (=ideeën) uit te wisselen. Het is een interessant proces hoe snel een multidisciplinair team met deze hulpmiddelen tot inspirerende oplossingen en invalshoeken kan komen.

Tafel in het Designlab met lego
In het DesignLab staat een tafel met lego als ondersteuning voor de ideate fase.
Tafel in designlab met kleurstiften
Op elke tafel in de ideate ruimte staan tekenmaterialen en hulpmiddelen om het creatieve denken te stimuleren.

Van ideate naar conceptualise

Een van de waardes in de S2D4S aanpak is het  ‘tastbaar maken’ van het vraagstuk en de ideeën. In twee ruimtes worden de prototypes gemaakt, namelijk de mechanische en de elektronische workshop. Beide beschikken over een scala van gereedschappen en mogelijkheden van designsoftware, lasersnijder tot 3 D printers.

3D printers in het designlab
Om prototpes te maken beschikt het DesignLab over meerdere 3D printers.

Bij het maken van prototypes denken we al snel aan fysieke producten. Maar een prototype kan vele vormen aannemen en hoeft niet altijd veel te kosten. Wat dacht je bijvoorbeeld van een filmpje, een vragenlijst, een papieren model of serie schetsen.

Wat kan jij als ondernemer hier nu mee?

Bijzonder aan het DesignLab is dat het proces van ontdekken, leren en ontwerpen optimaal is uitgewerkt is naar fysieke ruimtes, indeling en voorzieningen. Dit maakt het hele proces veel concreter. Klinkt mooi allemaal, maar de meesten van ons zullen niet daarvoor naar de Universiteit Twente gaan. Toch zijn er wel elementen die jij als ondernemer of samen met anderen kunt inzetten.

 • Start een ideate proces en creëer een ruimte die dat proces optimaliseert
 • Ga aan de slag met meer mensen, andere ondernemers of zelfs potentiële klanten, die met jou meedenken in het ontwikkelen van iets nieuws
 • Maak ideeën visueel, concreet en tastbaar (prototyping)
 • Presenteer uitwerkingen en blijf ontwikkelen op basis van feedback die krijgt

De principes van het DesignLab kunnen inspiratie bieden om zelf de stappen te doorlopen en zelfs jouw eigen designlab te maken. Op de website van het DesignLab kan je meer lezen en zie je diverse voorbeelden van producten die daar ontwikkeld zijn.

Ik ben benieuwd of jullie als lezers over een designlab zouden willen beschikken. Graag hoor ik jullie ervaringen en tips in het reactieveld hieronder.

Vond je dit een waardevol blogartikel? Deel het dan gerust door op een van de knoppen onderstaande knoppen te klikken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *